Ailelerin en çok kaygılandığı konulardan birisidir yenidoğan mide kapasitesi.Bolca karşılaştığımız sorular bebeğim doyuyor mu, sütüm yeterli mi, ilk gelen sütü vermeliyim… Bu dönemde doğru bilginin verilmesi ve annenin desteklenmesi son derece önemlidir.
Gebelikte prolaktin hormonunun etkisiyle süt keseciklerinde, süt oluşumu başlar.Oksitosin hormonu sayesinde süt kanallarını saran kaslar kasılarak; süt kanallarının sütle dolmasını sağlar.
Kolostrum(ilk süt, ağız sütü) ilk günlerde salgılanan koyu kıvamlı,sarımsı,protein içeriği yüksek,yağ miktarı düşük, bebeği enfeksiyondan koruyan hücre ve antikorlar yönünden zengindir.
Geçiş sütü; laktasyonun beşinci gününden itibaren ve onuncu güne kadar devam eden süte denir.Laktoz, yağ ve kalori içeriği kolostrum sütünden daha fazladır.
Matur(olgun) süt;10-14. günden itibaren salgılanan ve bebeğin emmesiyle yağ miktarı artan süttür.Emzirmeye başladıktan sonra 7-10 dk sonra yağlı , kalori içeriği yüksek son süt salgılanır. Bu yüzden emzirme süresince bir göğüs bitmeden diğerine geçilmemesi gerekmektedir.
Sırasıyla ilk süt, geçiş sütü, matür süt
Yenidoğan bebeğin mide kapasitesine baktığımızda;
ilk günlerde 5-7ml bir kiraz tanesi büyüklüğünde),
3.gün 22-27ml (kabuklu ceviz büyüklüğünde),
1 haftalıkken 45-60ml (Bir kayısı büyüklüğünde),
1 aylıkken 80-150ml (Yumurta büyüklüğünde) ulaşır.
İlk 6 ay anne sütünün önemi büyüktür.Anne sütü yenidoğan için pasif bağışıklık kaynağıdır.Yeterli ve dengeli beslenmesini sağlar ve sağlıklı gelişimi destekler.Bebeğin ruhsal, bedensel ve zihinsel gelişimine yardımcı olur.Emzirme esnasında anne-bebek arasında tensel bağ oluşur ve duygusal bağı artırır.
6,005 total views, 1 views today